Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/einregis/public_html/index.php on line 27

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/einregis/public_html/index.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/einregis/public_html/index.php on line 31
Inregistrare Marci
image

INREGISTRARE DESENE

Desenul/modelul industrial national - este desenul/modelul industrial inregistrat prin depunerea unei cererii la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Procedura de inregistrare a unui desen/model industrial in Romania dureaza aproximativ 15 luni, cu exceptia cazurilor in care sunt emise Notificari sau sunt formulate Opozitii la inregistrarea desenului/modelului industrial de catre terti.

Potrivit art. 6 alin (1) a Legii nr. 129/1992, desenul sau modelul poate fi inregistrat in masura in care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii de fond ale protectiei:

  • sa constituie un desen sau model;
  • sa fie nou;
  • sa aiba caracter individual;

Calitatea de autor al desenului sau modelului confera titularului o serie de drepturi si obligatii.

Realizarea unui desen sau model industrial da nastere la doua categorii de drepturi, si anume, personale nepatrimoniale si patrimoniale.

Autorul beneficiaza de urmatoarele drepturi personale nepatrimoniale: dreptul la calitatea de autor, dreptul la nume, dreptul de a decide aducerea creatiei la cunostinta publicului, dreptul la prioritate, dreptul la eliberarea unui titlu de protectie.

Autorul, titular al certificatului de inregistrare a desenului sau modelului, beneficiaza de urmatoarele drepturi patrimoniale: drept exclusiv de exploatare si dreptul la despagubiri.

Desenul/modelul industrial inregistrat la nivel national in Romania este protejat pentru o perioada de 10 ani; prin reinnoirea desenului/modelului industrial aceasta perioada de protectie poate fi prelungita cu inca 3 perioade succesive de cate 5 ani, cu conditia formularii cererii in termenele prevazute de lege si a achitarii taxelor de mentinere in vigoare.